Yemler
Genel Bilgi :
Akvaryum balıklarının dengeli ve sağlıklı beslenmesi hayati bir konudur. Dengeli ve sağlıklı beslenen balık hastalıklara ve diğer olumsuz şartlara karşı daha dayanıklıdır. İyi beslenmeyen balık emsallerine göre daha az gelişir, çabuk hastalanır ve renkleri solgun olur.
Akvaryum balıkları ev yapımı, hazır ve canlı yemler ile beslenir. Ev yapımı yemler hobici tarafından hazırlanabilir. Hazır yemler sektörde faaliyet gösteren firmalar tarafından özen ile üretilir. Canlı yemler doğadan elde edilebilir yada kültürler ile üretilebilir. Balığa verilecek yemler doğal beslenme tarzına uygun ve canlının günlük ihtiyacını karşılayacak şekilde seçilmelidir. Aksi takdirde sindirim sistemine ve karaciğere zarar verilebilir.
Uygun yem seçiminde balıklar anatomik ve beslenme alışkanlıklarına göre genel olarak üç kısma ayrılır.
1. Yüzeyde beslenen balıklar. Bu gruba giren balıkların ağzı yüzeydeki yemleri alabilmeleri için yukarı dönüktür. Su üstünde yüzen pul yemler idealdir.
2. Orta seviyede beslene balıklar. Bu gruba giren balıkların ağız yapıları su içinde yüzen besinleri yakalayacak şekilde gelişmiştir. Dibe çabuk batmayan granül ve pul yemler idealdir.
3. Dipte beslenen balıklar. Bu gruba giren balıkların ağız yapıları dipteki besinleri yiyebilmek için aşağıya doğru gelişmiştir. Dip yemi diye tabir edilen suda hızlı batan yemler idealdir.
Bu üç ayrı gruba dahil balıklar beslenme ihtiyaçlarına göre üç sınıfa ayrılır.
1. Etçiller (carnivorous). Hayvansal besinler ile beslenmeleri gerekir. Canlı, kurutulmuş, konserve, dondurulmuş ve hazır yemler beslenme için idealdir.
2. Otçullar (herbivorous). Yosunlar, canlı bitkiler ve hazır yemler beslenme için idealdir.
3. Hem etçil hemde otçullar (omnivorous). Hayvansal, bitkisel besinler ve hazır yemler beslenme için idealdir.
Ev Yapımı Yemler
· Cichlid'lerinizin mümkün olduğunca sağlıklı ve renklerinin doğal parlaklıklarında olmalarını istiyorsanız doğru yemlerle beslemek çok önemlidir. Herzaman olmasa da genelde Cichlid'lerin renklerinde solmalar görülür. Bunun nedeni zayıf ve yanlış diyettir(yemlemedir). Bütün balık yemleri aynı şekilde üretilmez ve bu nedenle Cichlid'lerinizi besleyeceğiniz yem konusunda seçici olmanız gerekir. Memeli hayvanların yağlarından üretilen yemlerden kaçınmalısınız. Ayrıca yüksek dozda protein içeren yemlerden küçük miktarlarda verilmelidir. Genel olarak 40-48% Min. Ham Protein, 2-8.5% Min. Ham Yag ve 2% Min. Ham Fiber (kesinlikle 8%'den fazla değil) içeren yemleri tercih etmelisiniz.(Balığınızın beslenme tipi eğer otçul ise bu ifadeyi göz önünde bulundurmanıza gerek yoktur). Ancak Spirulina içeren herhangi bir pul yem diğerlerine göre daha fazla tercih edilmelidir.
Spirulina yüksek derecede besleyici mavi-yeşil bir yosundur ki son zamanlarda sağlıklı yiyecek marketlerinde yerini almıştır. Aslında Spirulina Maya ve Aztek Kültürlerine dayanan tarihiyle işlenmiş en eski mavi-yeşil yosun türüdür. Tesadüf budur ki, Spirulina Malawi Gölü'nde de doğal olarak yetişmektedir. Sağlıklarına düşkün olanlar günde iki kere 1'er kaşık Spirulina alırlar. Spirulina yüksek vitamin (vit A, C, B-12) kaynağı olmanın yani sıra demir, kalsiyum, tiamin, riboflavin, niacin ve çinko icerir.
Balıklarınıza akvaryumcudan yem almaya bir alternatif ise yemi kendinizin yapmasıdır. Bu hem size çok ucuza gelir, hem de balıklarınız için çok daha besleyici olur.
Karides Karışımı:
Alternatiflerin birincisi oldukça bilinen "Karides Karışımı"dır. Bu tarif birçok avrupalı üretici ve hobici tarafından tavsiye edilmiş ve hatta Ad Koning'in "Enjoying Cichlids" adlı kitabında da tariften bahsedilmiştir. Koning bunu bütün Afrika Cichlid'leri için tavsiye eder. Bu karışımın, Cichlid'lerin renklerine canlılık verdiği, boylarında gelişme ve düzgün olgunlaşma sağladığı gözlenmiştir.
Bazı akvaryumcular sadece bu yemi kullanırken, bazıları iyi kalitedeki pul yeme destek olarak kullanmaktadır. DİKKAT: Hiçbir zaman Cichlid'lerinizin beslenmelerinde ani değişiklikler yapmamalısınız. Aksine, belirli miktarlarda tanıtıp, yemin iyice benimsendiğinden emin olmalısınız. Yüksek besleyici değeri nedeniyle bu karides karışımı günde bir kereden fazla verilmemelidir.
● 1kg Bütün Karides |
|
Normal, bütün (kafası, vs..) karides gerekir. Ucuzlar tercih edilebilir, önemli olan tam ölçülerinde olmaları. |
● 1kg Yeşil Bezelye |
|
Donmuş veya taze yeşil bezelye olmalı. |
● 2 çay k. Spirulina Tozu |
|
Bu tozu sağlıklı yiyecekler satan marketlerde bulabilirsiniz. Önemli olan saf Spirulina olması, otlu veya başka karışımlı değil. |
● 100g. Agar Agar |
|
Bu da sağlıklı yiyecek satan marketlerden elde edilebilir. Bitkiden yapılmış olanı hazmı kolay oldugu icin tercih edilmelidir. (İsmi agar agar olarakta geçer) |
● 10damla sıvı Multi-vitamin |
|
Bu herhangi bir kaliteli karışım olabilir. Eğer balıklar için sıvı multivitamin bulamıyorsanız kuşlar veya diğer hayvanlar için olanları kullanabilirsiniz. |
■ Karides ve bezelyeleri biraz çözün.
■ Bir blender veya kıyma makinesi yardımıyla macunumsu bir kıvama gelene kadar ezin.
■ Karışımı bir kaba alın, içine Spirulina tozunu ve multivitamini ekleyip iyice karıştırın.
■ Jelatini tarifine uygun çözün. İçinde parçacıklar kalmadığına emin olun. Akışkan ve yapışkanımsı olmalı. Eğer tamamen erimez ve içinde büyükçe parçalar kalırsa bunlar genç Cichlid'lerinizin için zararlı olabilir.
■ Yavaşça karides-bezelye karışımını ılık Jelatine karıştırın. Soğumadan eşit olarak iyice karıştığına emin olun. Bunu yapmanın en iyi yolu, jelatin hala kısık ateşteyken küçük parçalar halinde karıştırmaktır.
■ Oluşan karışımı bir tepsiye veya buz kabına doldurup bir kaç saatliğine serinletmek için buzdolabına koyun.
■ Katılaşan karışımı uygun küçük parçalar halinde kesin ve fermuarlı plastik torbalarda dondurun. Karışım soğuduktan sonra kolay kesilmeyecektir.
Bu ölçüler normal bir Cichlid besleyicisine aylarca dayanır. Fermuarlı plastik torbalarda saklamak yemi tamamıyle tüketilene kadar taze tutacaktır.
Spirulina Toz Yemi:
Bu tarif Karides Karışımı'nın bir türevidir, ama bu yavru balıklar için cok idealdir. Bu yem Spirulina tozu ve agarla yapılır. Kuru Spirulina tozunu ve kuru agarı karıştırın. Üzerine kaynar su dökerek yumuşak ve akıcı bir kıvam elde edene kadar karıştırmaya devam edin. Spirulina ve agar oranlarında kendi deneylerinizi yapabilirsiniz ama 3 ölçek Spirulina ya 1 ölçek agar oranı en doğrusu denebilir. Karıştırırken çok dikkatli olmalısınız çünkü agar cok kolay toplanıp katılaşabilir. Karışımı fermuarlı plastik torbalarda buzluğa koyunuz. Bu yemde jelatin kullanıldığı takdirde lastik gibi olur ve yavru balıklar hazmedemezler. Agar içerikli ürün onlar için daha yumuşak ve yemesi kolaydır. Balıkları besleme zamanı geldiğinde, karışımı küçük karelere kesip akvaryum içine bırakın.
Bu yemde farklı sebzeler katarak ta deneyler yapabilirsiniz. Kabağın bu yem için çok iyi bir katkı olduğu söylenmekte. Kabağı soyup, rendeleyip, kaynatıp ve Spirulina-Agar karışımına ekleyebilirsiniz. Bunu ıspanakla da deneyebilirsiniz.
Ev Yapımı Balık Yemi:
● Herhangi bir sebze, meyve yeşillik ile başlayın. Mesela; havuç, brokoli, patates, portakal, elma, salata, marul, vs..
● Hepsini bir blender veya mutfak robotuna koyun.
● Yavaşça karides, yengeç bacağı(kabugu ile) ekleyin. Ringa balığı gibi yüksek seviyede yağ içeren balıklar kullanmayın.
● Mümkün olduğunca ince karıştırın.
● Sıvı vitamin veya parcalanmış vitamin tabletleri ekleyin. Karışım çamur yoğunluğunda olmalı. Eğer çok katı bir karışımsa biraz sıvı ekleyerek inceltin. Havuc veya tatlı patates suyu bu iş için vitamin değeri açısından çok uygundur. Normal su da kullanılabilir.
● Ardından 100-150ml su kaynatın ve aynı miktarda tatsız jelatin ekleyin. Jelatin ve sebze karışımını birbiri ile karıştırın. Elde edilen karışımı da kare bir tepsiye dökün ve soğumaya bırakın. Buzluğada koyabilirsiniz ama donmadan alın ki rahatça kesebilesiniz.
● Karışım soğuyunca kesip, torbalara koyup ve ihtiyaç olduğunda kullanılabilmesi için buzluğa bırakabilirsiniz.
Sarımsaklı Yem:
Şimdilerde balıklarınızı iç parazitlerden kurtarmak için yem üreten birçok marka var. Bu yemler aslında normal pul yemin sarımsaklısından başka birşey değiller. Tabi bunu basit oldugu için işe yaramaz olduğunu sanmayın. Sarımsak gerçekten iç parazitlerle savaşır. Bu tarif yapılabılecek en basit tariflerdendir:
■ 1/4kg pollack veya kedibalığı filesi
■ 1/4kg yavru maması (yeşil bezelye, havuç, kabak, etc.)
■ 1/6kg pişmemiş karides (bu karışımı tutuyor)
■ Birkaç baş sarımsak (bu ilaç)
Yavru mamasını, karidesi ve balığı bir mutfak robotuyla püre haline gelene dek karıştırın. Yarım kilosunda 0.1% sarımsak olacak şekilde çok ince doğranmıs sarımsağıi ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra fermuarlı torbalara doldurun. İyice düzleştirin(1,5-2cm kadar). Donmaya bırakın. Balıklarınıza vermek için bir bıçak yardımı ile üzerinden biraz yontun. Bu yem ana yemek olarak verilmemelidir. Ancak diğer kaliteli bir pul yeme destek olmalıdır. Bu karışıma değerini artırmak için sıvı vitamin de eklenebilir.
Ev Yapımı Yemler
· Cichlid'lerinizin mümkün olduğunca sağlıklı ve renklerinin doğal parlaklıklarında olmalarını istiyorsanız doğru yemlerle beslemek çok önemlidir. Herzaman olmasa da genelde Cichlid'lerin renklerinde solmalar görülür. Bunun nedeni zayıf ve yanlış diyettir(yemlemedir). Bütün balık yemleri aynı şekilde üretilmez ve bu nedenle Cichlid'lerinizi besleyeceğiniz yem konusunda seçici olmanız gerekir. Memeli hayvanların yağlarından üretilen yemlerden kaçınmalısınız. Ayrıca yüksek dozda protein içeren yemlerden küçük miktarlarda verilmelidir. Genel olarak 40-48% Min. Ham Protein, 2-8.5% Min. Ham Yag ve 2% Min. Ham Fiber (kesinlikle 8%'den fazla değil) içeren yemleri tercih etmelisiniz.(Balığınızın beslenme tipi eğer otçul ise bu ifadeyi göz önünde bulundurmanıza gerek yoktur). Ancak Spirulina içeren herhangi bir pul yem diğerlerine göre daha fazla tercih edilmelidir.
Spirulina yüksek derecede besleyici mavi-yeşil bir yosundur ki son zamanlarda sağlıklı yiyecek marketlerinde yerini almıştır. Aslında Spirulina Maya ve Aztek Kültürlerine dayanan tarihiyle işlenmiş en eski mavi-yeşil yosun türüdür. Tesadüf budur ki, Spirulina Malawi Gölü'nde de doğal olarak yetişmektedir. Sağlıklarına düşkün olanlar günde iki kere 1'er kaşık Spirulina alırlar. Spirulina yüksek vitamin (vit A, C, B-12) kaynağı olmanın yani sıra demir, kalsiyum, tiamin, riboflavin, niacin ve çinko icerir.
Balıklarınıza akvaryumcudan yem almaya bir alternatif ise yemi kendinizin yapmasıdır. Bu hem size çok ucuza gelir, hem de balıklarınız için çok daha besleyici olur.
Karides Karışımı:
Alternatiflerin birincisi oldukça bilinen "Karides Karışımı"dır. Bu tarif birçok avrupalı üretici ve hobici tarafından tavsiye edilmiş ve hatta Ad Koning'in "Enjoying Cichlids" adlı kitabında da tariften bahsedilmiştir. Koning bunu bütün Afrika Cichlid'leri için tavsiye eder. Bu karışımın, Cichlid'lerin renklerine canlılık verdiği, boylarında gelişme ve düzgün olgunlaşma sağladığı gözlenmiştir.
Bazı akvaryumcular sadece bu yemi kullanırken, bazıları iyi kalitedeki pul yeme destek olarak kullanmaktadır. DİKKAT: Hiçbir zaman Cichlid'lerinizin beslenmelerinde ani değişiklikler yapmamalısınız. Aksine, belirli miktarlarda tanıtıp, yemin iyice benimsendiğinden emin olmalısınız. Yüksek besleyici değeri nedeniyle bu karides karışımı günde bir kereden fazla verilmemelidir.
● 1kg Bütün Karides |
|
Normal, bütün (kafası, vs..) karides gerekir. Ucuzlar tercih edilebilir, önemli olan tam ölçülerinde olmaları. |
● 1kg Yeşil Bezelye |
|
Donmuş veya taze yeşil bezelye olmalı. |
● 2 çay k. Spirulina Tozu |
|
Bu tozu sağlıklı yiyecekler satan marketlerde bulabilirsiniz. Önemli olan saf Spirulina olması, otlu veya başka karışımlı değil. |
● 100g. Agar Agar |
|
Bu da sağlıklı yiyecek satan marketlerden elde edilebilir. Bitkiden yapılmış olanı hazmı kolay oldugu icin tercih edilmelidir. (İsmi agar agar olarakta geçer) |
● 10damla sıvı Multi-vitamin |
|
Bu herhangi bir kaliteli karışım olabilir. Eğer balıklar için sıvı multivitamin bulamıyorsanız kuşlar veya diğer hayvanlar için olanları kullanabilirsiniz. |
■ Karides ve bezelyeleri biraz çözün.
■ Bir blender veya kıyma makinesi yardımıyla macunumsu bir kıvama gelene kadar ezin.
■ Karışımı bir kaba alın, içine Spirulina tozunu ve multivitamini ekleyip iyice karıştırın.
■ Jelatini tarifine uygun çözün. İçinde parçacıklar kalmadığına emin olun. Akışkan ve yapışkanımsı olmalı. Eğer tamamen erimez ve içinde büyükçe parçalar kalırsa bunlar genç Cichlid'lerinizin için zararlı olabilir.
■ Yavaşça karides-bezelye karışımını ılık Jelatine karıştırın. Soğumadan eşit olarak iyice karıştığına emin olun. Bunu yapmanın en iyi yolu, jelatin hala kısık ateşteyken küçük parçalar halinde karıştırmaktır.
■ Oluşan karışımı bir tepsiye veya buz kabına doldurup bir kaç saatliğine serinletmek için buzdolabına koyun.
■ Katılaşan karışımı uygun küçük parçalar halinde kesin ve fermuarlı plastik torbalarda dondurun. Karışım soğuduktan sonra kolay kesilmeyecektir.
Bu ölçüler normal bir Cichlid besleyicisine aylarca dayanır. Fermuarlı plastik torbalarda saklamak yemi tamamıyle tüketilene kadar taze tutacaktır.
Spirulina Toz Yemi:
Bu tarif Karides Karışımı'nın bir türevidir, ama bu yavru balıklar için cok idealdir. Bu yem Spirulina tozu ve agarla yapılır. Kuru Spirulina tozunu ve kuru agarı karıştırın. Üzerine kaynar su dökerek yumuşak ve akıcı bir kıvam elde edene kadar karıştırmaya devam edin. Spirulina ve agar oranlarında kendi deneylerinizi yapabilirsiniz ama 3 ölçek Spirulina ya 1 ölçek agar oranı en doğrusu denebilir. Karıştırırken çok dikkatli olmalısınız çünkü agar cok kolay toplanıp katılaşabilir. Karışımı fermuarlı plastik torbalarda buzluğa koyunuz. Bu yemde jelatin kullanıldığı takdirde lastik gibi olur ve yavru balıklar hazmedemezler. Agar içerikli ürün onlar için daha yumuşak ve yemesi kolaydır. Balıkları besleme zamanı geldiğinde, karışımı küçük karelere kesip akvaryum içine bırakın.
Bu yemde farklı sebzeler katarak ta deneyler yapabilirsiniz. Kabağın bu yem için çok iyi bir katkı olduğu söylenmekte. Kabağı soyup, rendeleyip, kaynatıp ve Spirulina-Agar karışımına ekleyebilirsiniz. Bunu ıspanakla da deneyebilirsiniz.
Ev Yapımı Balık Yemi:
● Herhangi bir sebze, meyve yeşillik ile başlayın. Mesela; havuç, brokoli, patates, portakal, elma, salata, marul, vs..
● Hepsini bir blender veya mutfak robotuna koyun.
● Yavaşça karides, yengeç bacağı(kabugu ile) ekleyin. Ringa balığı gibi yüksek seviyede yağ içeren balıklar kullanmayın.
● Mümkün olduğunca ince karıştırın.
● Sıvı vitamin veya parcalanmış vitamin tabletleri ekleyin. Karışım çamur yoğunluğunda olmalı. Eğer çok katı bir karışımsa biraz sıvı ekleyerek inceltin. Havuc veya tatlı patates suyu bu iş için vitamin değeri açısından çok uygundur. Normal su da kullanılabilir.
● Ardından 100-150ml su kaynatın ve aynı miktarda tatsız jelatin ekleyin. Jelatin ve sebze karışımını birbiri ile karıştırın. Elde edilen karışımı da kare bir tepsiye dökün ve soğumaya bırakın. Buzluğada koyabilirsiniz ama donmadan alın ki rahatça kesebilesiniz.
● Karışım soğuyunca kesip, torbalara koyup ve ihtiyaç olduğunda kullanılabilmesi için buzluğa bırakabilirsiniz.
Sarımsaklı Yem:
Şimdilerde balıklarınızı iç parazitlerden kurtarmak için yem üreten birçok marka var. Bu yemler aslında normal pul yemin sarımsaklısından başka birşey değiller. Tabi bunu basit oldugu için işe yaramaz olduğunu sanmayın. Sarımsak gerçekten iç parazitlerle savaşır. Bu tarif yapılabılecek en basit tariflerdendir:
■ 1/4kg pollack veya kedibalığı filesi
■ 1/4kg yavru maması (yeşil bezelye, havuç, kabak, etc.)
■ 1/6kg pişmemiş karides (bu karışımı tutuyor)
■ Birkaç baş sarımsak (bu ilaç)
Yavru mamasını, karidesi ve balığı bir mutfak robotuyla püre haline gelene dek karıştırın. Yarım kilosunda 0.1% sarımsak olacak şekilde çok ince doğranmıs sarımsağıi ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra fermuarlı torbalara doldurun. İyice düzleştirin(1,5-2cm kadar). Donmaya bırakın. Balıklarınıza vermek için bir bıçak yardımı ile üzerinden biraz yontun. Bu yem ana yemek olarak verilmemelidir. Ancak diğer kaliteli bir pul yeme destek olmalıdır. Bu karışıma değerini artırmak için sıvı vitamin de eklenebilir.
Artemia Salina :
Yavru balık üretiminde ve değerli akvaryum balıklarının beslenmesinde çok yararlanılan bir canlıdır. En önemli özelliği çok tuzlu sulardan (özellikle ülkemizde tuzlalardan) toplanan yumurtaları uzun süre saklanabilir. ve istenildiğinde bu yumurtalardan larva çıkarılarak yavru veya balık beslenmesinde kullanılabilir. Ülkemiz akvaryumcularından da temin imkanı var olup,paketler halinde yumurtaları sağlanmaktadır.
Yumurtalardan en yüksek çıkış gücünü ve normal sürede yavru çıkışını sağlamak için şu yol izlenir. Yumurtalardan larva çıkışında mutlak tuzlu su kullanılır. Eğer deniz olan bir yerde iseniz temiz deniz suyu kullanılabilir. Denizden uzak bir bölgede iseniz tuzlu su hazırlanır. Bu suyun en az %20 (binde yirmi) tuzlu olması lazımdır. Bunun için örneğin 1 litre su için 20 gram tuz karıştırarak istenilen su elde edile bilinir. Hazırlanan su bir cam akvaryuma alınır. Isıtıcı termostatla birlikte monte edilir. Isıtıcı 27 dereceye ayarlanır. Kuvvetli bir havalandırma uygulanır. Yumurtalar kuvvetle havalandırılan ve sıcaklığı en az 26 en ideali 27 olan suya konulunca normal olarak 30-48 saat (artemia cinsleri içinde daha hızlı çıkan çeşitleri de bulunmaktadır. Ayrıca çıkış yüzde oranları da aldığınız artemia'nın türüne göre değişebilir.) sonra yumurtalardan larvaların çıkmış olduğunu izlenecektir.Bu larvaların en geç 12-18 saat içerisinde yedirilmesi en uygunudur.Çünkü yedirme süresi uzatılır ise larvalar vücudunda hayatının ilk 2 gününde kullanılması için hazır olan yumurta sarısını tüketir ve bu larvanın yem değeri azalmış olur.
Akvaryumda, çıkmış olan larvanın toplanmasında şu yol izlene bilinir. Larvalar ışığa doğru hareket eğilimindedirler. Bu nedenle akvaryumun üzeri koyu renk veya siyah ışık geçirmez bir örtü veya benzeri bir şeyle kapatılır ve sadece bir noktadan ışık girecek şekilde açık bırakılır. Havalandırma bu sırada durdurulmalıdır. Larvalar kısa bir sürede (30-90 saniye) bu ışıklı kısımda toplanırlar. Bu kısımdaki suyun sifon ile bir ince kepçenin içine süzdürülmesi sonucu toplana bilinir. Toplanan larvaların tuzlu su ile diğer akvaryumdaki balıklara yem olarak verilmesi doğru olmaz. Kepçe bir su kabında hafifçe suyla çalkalandıktan sonra yem olarak kullanılır.
Hava durulunca ölü yumurtalar hemen üste çıkar. Larvalar ise dip kısma doğru hareket eder. Larvaların hepsi toplandıktan sonra bu su 3-4 kez larva çıkartma amacı ile tekrar kullanıla bilinir. Suda kokuşma veya bulanma başlar ise yeniden su hazırlayarak yeni suyu kullanmak gerekir.
Artemia salinanın 1-2 cm dolayındaki erginleri tuzlalardan toplanarak iri balıklara yem olarak verilebilir ve değerli bir yemdir.
Balık Etleri :
Balıkçılıkta bilindiği gibi bir balık için en iyi yem diğer bir balıktır. Fakat devamlı aynı tür balık eti ile bir balığı beslemek bazı problemler yaratabilir. Örneğin sazan balığının çiğ eti balıklar için tehlikeli olabilir. Çünkü çiğ sazan balığı eti bin enzim olan Thiaminoze içerir. Bu enzim önemli bir vitamin olan Thiamine'i etkisiz hale getirir. Böyle bir gıda ise balıkta vitamin noksanlığına neden olabilir.
Fakat akvaryum balıkçılığında eve balık alındığında özellikle beyaz renkli balık etlerinden bir parça iyice ezilerek (bezden veya tel elekten geçirilerek ) balığın büyüklüğüne göre verilebilir.Doğal olarak verilecek miktarın fazla olmaması gerekir. Özellikle kuru yem yanında bazı balıklar için balık etini yem olarak kullanmak çok olumlu sonuçlar verebilir. Bazı balık etleri de haşlandıktan sonra yem olarak kullanılabilir. Fakat küçük boylu akvaryum balıklarına ancak çok güç durumda kalındığında taze balık eti verilebilir. Fakat çiğ verilen et eğer hemen yenilmez ise kısa sürede bozulur ve kokuşmalara neden olur. Bazı balık etleri de yağlıdır ve suya atılınca su üzerinde yüzen yağ lekeleri meydana getirdiğini görebilirsiniz.
Beyaz Kurt :
1 mm. uzunluğa kadar büyüyebilen bir kurttur.(Enchxraeus Sp.) Küçük kutular tenekeler ve saksılar içinde yetiştirilir. Üretim için bir kap içerisinde çakılsız gevşek nemli toprağı konulur. 2 kısım toprağa karşı 1 kısım elekten geçirilmiş turba toprağı ilave edilir. Turba bilindiği gibi çürümüş ağaç veya bitkilerden oluşan kömür olma safhasında olan bir çeşit topraktır. Bu yok ise organik maddelerce zengin çürümüş yapraklar.ihtiva eden toprak kullanılabilir. Başlangıçta her üretme kutusuna 1 kaşık dolusu yumuşak yem konulabilir. Bu üretim yerine bir miktar kurt aşılanır ve üst kısmı ince bir tabaka toprak ile örtülür. Toprağın üst kısmına da bir cam veya tahta örtü olarak konulur. Bu örtü toprak ile temas etmelidir.
Üretim yapılan yerin sıcak olmaması lazımdır. En uygun sıcaklık 12 derece dolaylarıdır. Beyaz kurt üretimi için çeşitli yemler önerilmiştir. Yemlemede sulu süt ile pişirilmiş çavdar unu fazla haşlanmış süt içinde yumuşatılmış ekmek veya geniş üretimlerde sebze artıkları kullanıla bilinir. Verilen yem eğer 3 gün içerisinde tüketilmez ise alınır ve yerine tazesi verilmelidir.Profesyonel yetiştiricilikle üretim kabında eski yem kalmamasına büyük özen gösterilir. Çünkü çürümeye ve kokuşmaya başlayan yem kurtların gelişmesini engeller ve neticede tüm kurtçukların ölmesine neden olabilir.
Beyaz kurt üretiminin ele alındığı yerlerde 2-3 kutu ile çalışmaya başlamak lazımdır. Böylece 1 kutuda kurtlar gelişir iken diğerleri yem olarak kullanılır. Beyaz kurt üretimi dışarıda bahçede de yapılabilir. Bunun için bahçenin bir yerinde tahta ile 50*50 cm ebatlı bir yer ayrılır. Bu kısma çok miktarda çürümüş yaprak ihtiva eden kaba toprak yerleştirilir. Bir miktar yerden yüksek yapılabilir. Üst kısmı düzeltilen toprağa bir avuç kadar süt ile ıslatılmış ekmek konulur. Beyaz kurt ile aşılama yapılır ve bı kısım düz bir taş ile kapatılır.Üzerine çuval veya keçe örtülür toprağın devamlı rutubetli kalmasına dikkat edilir. Bir süre sonra pek çok beyaz kurt ürediği görülecektir. Fakat dışarıda yapılan üretimde bazı problemler doğabilir.Özellikle toprak solucanları da burada süratle çoğalır ve beyaz kurtların yiyeceği yemi tüketebilirler.
Balıkları sadece beyaz kurt ile beslemek çok yanlıştır. Çünkü beyaz kurt ile tek yönlü yemleme şişmanlığa neden olur.Özellikle yavru üretiminde kullanılan damızlıklarda şişmanlık yumurta ve yavru verimini önemli derecede ters etkide bulunur. Genelde beyaz kurt yemle birlikte kullanılır ise iyi sonuç verir. Büyük balıklar beyaz kurdu iştahla yerler. Küçük balıklara ise jiletle doğranarak verilebilir ve çok yararlı olur.
Grindal Kurt :
Yumurta ile üretilen ve canlı emler ile beslenmeleri gerekli olan bazı balık yavrularının yetiştiriciliğinde özel konular için önem kazanmış olan bir kurt türüdür. Yavru balıklar 15 günlük olduktan sonra bu yavrulara artemia salina larvası verilmesi külfetli olabilir.Aynı zamanda bu yaşa ulaşan yavrular için artemia salina larvası yeterli bir yem olmayacaktır. Tubifex ve beyaz kurtlar ise bu yaştaki yavrular için oldukça büyük gelecektir. İşte artemia salina larvası verilmesinin sona erdiği ve yavruların tubifex veya beyaz kurt yiyebilecekleri döneme kadar bu kurtçuk ile besleme yapılması çok yararlı sonuçlar verecektir.
Bu kurtlar sadece 0.5 ile 1 cm. arasında bir boy uzunluğuna sahiptirler. Balıklar bu yem ile 15 günlükten 2 cm. oluncaya kadar rahatça yemlenebilirler. Özellikle yavru yetiştirmek isteyen ve tabiattan küçük planktonları sulardan toplama zamanı olmayan yetiştiricilerin bu kurt üzerinde durmalarında yarar vardır. Genellikle profesyonel üreticiler tarafından yetiştirilmesinde yarar vardır. Özellikle yavru üretenlerin infüsaria, artemia salina ve grindal kurtları yıl boyu yetiştirebilme olanaklarına sahip olmaları lazımdır.
Grindal kurtların üretimi için küçük plastik çiçek saksıları kullanıla bilinir. Saksının dip kısmına turba yaprağı yerleştirilir. Turba toprağı bulunamaz ise normal toprak kullanıla bilinir. Bunun üzerine kuru yulaf unu serpilir.Kurt aşılanır ve üzeri bir cam ile bastırılır. Bir süre sonra kurtların fazla miktarda ürediği görülecektir. Camın kaldırılması ve üzerine toplanan kurtların bir jiletle kazınması yolu ile yem olarak kurtlar elde edilmiş olunur. Bazı kişiler bu kurdun yetiştirilmesinde yem olarak yulaf ununun çorba gibi pişirilerek verilebileceğini belirtmektedirler. 19-24 derece üretim için en uygun sıcaklıktır.
Kurutulmuş Tubifex :
Tubifexlerden yapılabilecek ve yavru balıklar için ideal olduğunu önerdiği bir yem yapma yolu göstermektedir. Bir sanayi kolu olarak yapılan bu yemin hazırlanması şu şekilde olmaktadır. Genellikle tubifex bilindiği gibi organik atıkların hatta şehir lağımlarının aktığı kanal kıyılarında bulunan çamurumsu artıklar içerisinde bol olarak bulunur. Bu gibi yerlerden tercihen suyu nispeten temiz olan yerlerden elde edilen tubifexler akar su içerisinde 2-3 gün süre ile tutulurlar. Bu zaman içerisinde tubifexlerin iç organları boşalacak ve balıklar için zararlı olabilecek bir çok bakteri temizlenmiş ve ortadan kalkmış olacaktır. Sonra kurtlar bol su ile yıkanır ve dönerli bir kurutma (satrifüjlü,Tıpkı otomatik çamaşır makinesinde olduğu gibi dönerek suyunu alan bir alet) kabında suyu alınır ve nispeten yüzeysel suyunu kaybetmiş olur. Bu kurutma sadece 1-2 dakika sürmelidir. Bundan sonra kurtlar 1-2 cm. kalınlıkla yayılır. Küçük kareler halinde kesilir. (tercihen 5x5) ve buzlukta bu kalıplar halinde dondurulur. Bu kaplar bir kurutma dolabında özel bir yöntemle çok düşük sıcaklıkta kurutulur. Böylece tubifexlerde suyun %96'sı buharlaşmış olur. Bu şekilde elde edilen tubifex fazlası uzun süre saklanabilir ve her türlü balık ve balık yavrusu için ideal bir yem olarak kullanılabilinir.
Mikro Kurtlar :
Sirke kurtları gibi sadece bir kaç milimetre boyunda olan ve akvaryum balıkları için çok değerli olan canlı yemlerden bir tanesidir. Özellikle yavru balıklar için çok yararlıdır. Evlerde de kolayca fazla miktarda üretilebilir. Yalnız yetiştirebilmek için başlangıçta aşılamada kullanılacak bir miktar kurda ihtiyaç vardır. Dış ülkelerde bunu akvaryumculardan kolayca temin etmek mümkündür. Ülkemizde ise pek pazarlandığı (hiç) söylenemez.
Üretim için 25*25*10 boyutlarında olan plastik kaplar kullanıla bilinir. Doğal olarak sahip olunan herhangi boydaki bir kutu da yetiştirme kabı olarak yararlanıla bilinir. Sadece üretim kabının uygun bir kapağı olması yararlı olur. Yem olarak süt içinde bekletilmiş daha sonra pişirilmiş yulaf unu bulamacı kullanılır. Bu bulamaç kabın dip kısmına 2 cm. kalınlığında yayılır ve bunun üzerine kurt ile aşılama yapılır. Sıcaklığın 20-25 derece olduğu ortamda kurtlar süratle üreyeceklerdir. Üreyen kurtlar kabın yan kenarlarına doğru gelir ve tırmanmaya çalışırlar. Buralarda biriken kurtların bir sulu boya fırçası veya jiletle toplanması ile yem için kullanılacak kurtlar elde edilmiş olur. Akvaryuma atılan kurtlar uzun süre canlı kalabilirler. Bu nedenle fazla da atılsa balıklar bulunduklarında yiyebilirler. Yem olarak kullanılan hamur ekşimeye başlar ise üretimi yenilemek gerekir. Yeni üretim aşılama yolu ile kolayca yapıla bilinecektir.
Su Piresi :
Akvaryum yetiştiriciliğinde en çok kullanılan canlı yemlerden bir tanesidir. Pek çok türleri bulunmaktadır. Halk dilinde ise ince ve iri olanları olmak üzere iki tipi tanınır. İnce olan su pireleri akvaryumcular için daha geçerlidir. Çünkü bu boy su pirelerinin pek çok akvaryum balığına verilmeleri küçük cüsseleri nedeni ile kolay olmaktadır. Su pireleri genel olarak su birikintilerinde su sıcaklığının 15 derece 22 derece arasında olduğu ortamlarda bol olarak ürerler. Ülkemizde bu gibi yerden toplanan su pirelerini mevsiminde akvaryumculardan satın almak mümkündür. Amatör ve doğada gezmeye meraklı olan kişiler su birikintilerinden tül kepçeler ile kolayca toplayabilirler. Hatta, evde hanım çorabı ve telden yararlanarak 20*25 boyutlu bir kepçe ile bu işi rahatça başarabilirler.
Su pirelerinin balıklara yedirilmesinde özen gösterilecek bir konu, ölmüş ve kokmuş olanlarının balıklara verilmemesidir. Eğer elinizde ölü su piresi var ise bunları bir kalorifer peteğnde, gazete kağıdı üzerinde kurutursanız ileride kuru yem olarakta kullanabilirsiniz.
Günümüzde her ne kadar su piresinin doğadan sağlanması mümkün olmakta ise de, zaman zaman mevsim dışı su piresi üretme amacına yönelecek amatör ve profesyonel akvaryumcular için bazı pratik su piresi üretme yolları hakkında bilgi vermeyi uygun görüyorum.
SU PİRESİNİN ÜRETİLMESİ:
Çok sayıda su piresinde gereksinim duyulduğunda yapılabilecek en iyi iş rotasyon halinde bu hayvancılığın üretilmesidir. Bu iş yılın herhangi bir mevsiminde ve herhangi bir yerde yapılır. Yeter ki, su sıcaklığını 15 derecenin üzerinde tutmak mümkün olsun. Su piresinin üretilmesi için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bunlardan herhangi birini yetiştiricilerin seçmesi amacı ile özetleyerek bir kısmına burada değinmeye çalışacağız.
A-) 1 Kg. iyi taşsız bahçe toprağı
200 gr. iyice ezilmiş ve parçalanmış (8-12 günlük) at gübresi
10 litre havuz suyu
Bunları bir kap içerisine (tercihen cam) koyunuz. Kullanılan su, içerisinde klor bulunmayan normal havuz suyu olmalıdır. Çeşme suyu kullanılması önerilemez. Bu karışım cam kap içerisinde hiç karıştırılmadan 3 gün bekletilir. Bundan sonra ipek bir bez ile suyu süzülür. Elde edilen karışım 1/2 veya 1/4 oranında süzülmüş havuz suyu ile karıştırılır. Bir saat kadar bekletilir. Karışıma biraz su piresi ilave edilir. 3 hafta içerisinde bol olarak su piresi toplanır.
B-) Üç kısım koyun gübresi bir kısım asit fosfat (Asit Phosphate)
Bu karışımdan 3 çay kaşığı 5 litre su hesabı ile akvaryum içindeki havuz suyuna koyulur.Örneğin akvaryum içinde 80 litre su var ise bu karışımdan 48 çay kaşığı konulur.Akvaryuma bir miktar su piresi ilave edilir.3 Hafta sonra verim maksimuma ulaştırılır.
C-) Bir akvaryuma çeşme suyu doldurulur.24 saat beklenir.Aşağıda vereceğimiz formül ile üretilecek yeşil su 1/4 oranında ilave edilir.Akvaryuma su piresi konulur.
Yeşil su üretimi :K2H2PO4 2.7gr.
MgSO4 4.9gr.
Ca(NO3)2 4.7gr. karıştırılır.
5-10lt.havuz suyu ile karıştırılır.Bir kavanoza konulur ise 3 gün sonra suyun yeşil renk bir renk aldığı görülecektir.
D-)Bildiğimiz ekmek mayası (Fırınlarda kullanılan) su ile karıştırılarak şurup haline getirilir.Bir akvaryum içerisine (70-80 Litrelik) 50-60 gr. maya konulacak kadar bu şuruptan ilave edilir. Su süt görünüşü alacaktır.
İçerisine bir miktar su piresi atılır. Havalandırma verimi artırır. Fakat günde bir kez akvaryum karıştırılırsa da yeterli olacaktır. Her gün mayanın tüketildiği suyun berraklaşmasından anlaşılır ise azar azar ilave edilebilir. Her iki haftada bir 20 litre su için bir çay kaşığı kuru koyun gübresi ilave edilir ise verim ve elde edilen su pirelerinin besin değeri daha iyi olur.
Tubifex :
Akvaryumlarda kullanılan canlı yemler arasında en değerli olanlarından bir tanesidir. Bunun ana nedeni teminin kolaylığı yanında. ine yapılı olması pek çok balık tarafından sevilerek tüketilmesi ve gıda değerinin yüksekliğidir. Bu kurtlar 0.5-1 mm. kalınlık 1.5-4 cm. uzunlukta açık kırmızısı renklidirler. Ilık lağım sularının aktığı yerlerde, ortam koşulları uygun olur ise milyonlarca ürerler. Bir tarafı çamura bağlı olarak bir kırmızı kadife gibi çamur yüzeyini kaplarlar. Vücutları su içinde devamlı yılanvari hareket eder.
Balıkların çoğunluğu bu kurdu severek tüketirler. İri balıklara bütün olarak parçalanmadan verilir. Yavru balıklara ise kıyılarak verilir ise gelişme de çok yararlı olur. Kendilerinden yavru alınacak damızlık balıklara kondisyon kazandırmada vazgeçilemeyecek bir gıdadır. Akvaryumculardan temini mümkündür.
Tubifex organik maddelerin bol olduğu lağım sularının aktığı çamurlu ortamda bol miktarda oluşur. Toplanmaları oldukça kolaydır. Bol olarak bulundukları yerlerden çamur ile birlikte alınırlar. Çamur içerisindeki kurtların toplanmasında çeşitli yollar önerile bilinir.
A-) İçi kurt dolu çamur sudan çıkarıldıktan sonra kurumaya terk edilir. Çamur dıştan kurudukça (genellikle 24 saat sonra) kurtlar çamur kitlesinin ortasında bir topak halinde toplanmaya başlarlar.Bir gün sonra dıştaki az kurumuş çamur atılır ise diğer gün orta kısımdaki kurtlar temiz bir topak halinde elde edilebilirler.
B-) Kurt iletoplanan çamur su altında çok ince gözlü bir elekte yıkanır. Fakat bu işlemin çok çabuk yapılması lazımdır. Aksi halde su ile kurtlar elekten geçerek kaçabilirler. Uygun bir yol değildir.
C-) Elde edilen kurtlu çamur susuz olarak ılık (alttan çok hafif ısıtılarak veya sıcak suya tepsi konularak) bir tepsiye konulur. Isının etkisi ile kurtlar süratle çamurun üst kısmına gelir ve bir topak teşkil ederler. Buradan toplu halde alınabilirler.
D-) Kurtlu çamur bir kovaya konur. Çamurun üst hizasına kadar az su konulur ise bir süre sonra kurtlar topak halde üste yakın toplanırlar.
Elde edilen kurtları uzun müddet yaşatmak mümkündür. Az bir şekilde açılacak bir çeşme altına tepsi içinde konulur ise canlılıklarını uzun bir süre muhafaza ederler. Bu süre içinde ayrıca kurtların sindirim organı da boşalır ve balıklar için zararlı olabilecek maddelerde dışarı atılmış olur. Topak her gün ters yüz edilir ise alt kısmında ölmüş olanlar ayıklanmış olur. Eğer akan bir çeşme altına kurtları koyma imkanı yok ise içinde çok az su bulunan bir kapta da tutulabilirler. Bu tepsideki kurtlarda günde iki kez yıkanır ve ölenler su tazyiki ile ayıklana bilinir. Tepsiye uygulanan tazyikli su neticesinde canlı olanlar hemen dip kısma çöker, ölü olanlar ise su ile akar gider. Bu yöntem ile ancak az miktarda kurt bulundurula bilinir. Fazla miktarda iseler akan su verilmez ise kısa sürede ölürler.
Dikkat!!! Her türlü tubifex genellikle kirli sulardan elde edildiğinden zararlı mikrop ve bakteri taşımaları çok mümkündür. Bu nedenle temiz su altında uzun süre tutulduktan sonra kullanılması en uygun yoldur.Eğer canlı vermek istiyorsanız, tabii ki bu tamamen sizin tercihinize kalmış bir seçimdir; fakat vermeden 1-3 saniye kadar sıcak sudan geçirerek belli bir miktar bakteri ve mikrop öldürebilirsiniz veya vermeden belli bir süre önce bakteriyel ilaçlarla ilaçlayarak balıklarınıza verebilirsiniz. Bu seçimler tamamen size ait olup riskini ve sevincini de tamamen siz yaşacaksınız.
KURU YEMLER
Ülkemizde akvaryum balıkları için üretilmiş birçok firmanın ürünleri ile karşılaşmak mümkündür. Peki, hangi yemi tercih etmeliyiz? Öncelikle beslediğimiz balıkların beslenme alışkanlıklarını ve hangi seviyede yüzdüğünü bilmemiz yem konusunda doğru seçim yapmamızı, balıkların yaşamlarını sürdürmesi ve gelişimi için hayati önem taşır.
Balıkların beslenmeleri 3 ana grubta sınıflandırılır;
- Carnivores : Etçil beslenenler.
- Herbivores : Otçul beslenenler.
- Omnivores : Hem etçil hem otçul beslenenler.
Ticari firmalar balıkların ihtiyacı olan besin değerlerini farklı gruplardan da olsa sağlıklı beslenmeleri için proteini yüksek, karbonhidratlar, vitaminler ve minerallerden oluşan farklı formlarda sunarlar. Kısaca bunlara da değinelim.
a) Yağlar: Carivores (etçil beslenenler) % 8, Herbivores (Otçul beslenenler) % 3 yağ oranlarından fazlasına ihtiyaç duymazlar. Aşırı yağ, karaciğere zarar verebilir hastalık ve erken ölümüne neden olur.
b) Fiber(lif) : Sindirime yardım etmesine rağmen, fazla yüksek olmamalıdır. Carivores (etçil beslenenler) % 4, Herbivores (Otçul beslenenler) % 5 -10 oranlarından fazlasına ihtiyaç duymazlar.
c) Protein: Tüm balıkların sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için anahtar öğedir. Carivores (etçil beslenenler) % 40-%50 , Herbivores (Otçul beslenenler) % 15-30 oranlarında ihtiyaç duyarlar.
d) Karbonhidratlar: Tüm balıklar için %10 - %40 oranına kadar kullanırlar. Karbonhidratlar balıkların protein ihtiyacını desteklerler.
e) Mineraller: Anahtar mineraller balıkların ihtiyacı için, Kalsiyum ve fosfor dur. Bunun yanında demir, iyot, magnezyum, potasyum, sodyum ve bakıra ihtiyaç duyarlar. Balıkların gelişmeleri açısından önemlidirler.
f) Vitaminler: İhtiyaç duyulan anahtar vitaminler A, D3, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, H, M, ve inositoldur. Balığın gelişimini, üremesini, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi, sindirim sistemini, stresi engellemek gibi; birçok unsuru sağlarlar.
Kısaca belirtmiş olduğumuz besinleri farklı formlarda inceleyelim.
1- PUL YEMLER: Protein ağırlıklı, bitkisel ağırlıklı ve yavru balıklar için üretilmiş formlarda görmek mümkündür. Her seviyede yüzebilen balıklar için tercih edilmelidir.
2- PELET YEMLER: Protein ve bitkisel ağırlıklı olarak üretilmiş formlarda görmek mümkündür. Her seviyede ve dip de yüzen balıklar için tercih edilmelidir.
3- DİP YEMLER: Protein ağırlıklı yemlerdir. Daha çok dip seviyesinde yüzen balıklar için tercih edilmelidir.
4- TABLET YEMLER:
a) Plakton Tablet: Daha çok deniz canlıları için üretilmişse de, bitkisel ağırlıklı beslenen balıklar için besleyicidir.
b) Sprulina Tablet: Hem deniz canlıları hem de tatlı su balıkları için üretilmiş besleyici bir yemdir.
5- KURUTULMUŞ CANLI YEMLER:
a) Tubifex: Tubifex’sin çıkarıldığı alanları düşündüğümüzde, kurutulmuş olanları tercih etmeniz daha iyidir. Sterilize edilmiş ve vitaminlerle desteklenmiş olarak üretilmişlerdir. Protein ağırlıklı yemdir.
b) Sivrisinek Larvası: Protein ağırlıklı ve besleyici bir yemdir.
c) Krill: Daha çok deniz balıkları için üretilmiştir. Tatlı su balıkları içinde besleyicidir.
d) Brine Shrimp: Deniz balıkları için üretilmiştir. Tatlı su balıkları içinde besleyicidir.
Unutmanıyınız; Doğru yemlemeden bir kasıt da aşırıya kaçmadan yeterli miktarda yemlemedir.
dogansanakvaryumDekoratif Kayalar
img src=http://img412.imageshack.us/img412/5171/p4220076rs7.jpg height=240 width=320 border=0 onload=NcodeImageResizer.createOn(this); / DIV/DIV DIV/DIV DIV/DIV DIV/DIV DIVKilo 1,25YTL/DIV DIVimg sr...
Akvaryumcu Seçmenin 10 ipucu
TABLE =contentpaneT T TR TD vAlign=top colSpan=2 P align=justify SPAN =postFONT size=2SPAN style=FONT-WEIGHT: boldTankları güzel gözüküyormu,balıklar sağlıklımı?/SPANDükkandaki akvaryum ve balıklar iyi durumda ...
Lelelupi
SPAN style=FONT-WEIGHT: bold; FONT-SIZE: 8pt; COLOR: rgb(0,0,0); FONT-STYLE: normal; FONT-FAMILY: Tahoma; TEXT-DECORATION: none; rgb: Afrika Tanganika gölünün kuzey kayalık kıyılarında yaşarlar. Ülkemizde adı Limon cichlid olarakt...
Muhteşem Yunus(Muammer'den)(donut)
Değerli kardeşim resim yolladığın için teşekkür ederim balığın gerçekten çok güzel allah nazardan saklasın çok iyi baktığın belli oluyor.Eminimki oturup onu saatlerce hayran hayran izliyorsundur ki bundada haksız sayılmazsın. DIV /DIV...
Calvus
P align=justifySPANFONT color=#000080 size=3SPAN style=FONT-WEIGHT: 700; FONT-FAMILY: TahomaCALVUS/SPAN/FONT/SPANSPAN style=FONT-WEIGHT: bold; FONT-SIZE: 8pt; COLOR: rgb(0,0,0); FONT-STYLE: normal; FONT-FAMILY: Tahoma; TEXT-DECORATI...
Deep Sand Bed - Derin Kum Yatağı
P align=justifyAmerika’da yıllardır Dr.Ron Shimek öncülüğünde yaygın olarak kullanılan bu sistemin dalgası yavaş yavaş Avrupada ulaştı. Amerika’da aşağı yukarı en yaygın sistemin DSB olduğunu söyleyebiliriz. Dergilere aktarılmadan önce, yada Deniz ...
Yemler
PBSPAN style=FONT-SIZE: 10pt; COLOR: #330066; FONT-FAMILY: ArialGenel Bilgi :/SPAN/B/P P align=justifySPAN style=FONT-SIZE: 10pt; COLOR: black; FONT-FAMILY: ArialAkvaryum balıklarının dengeli ve sağlıklı beslenmesi hayati bir kon...
LABİDOCHROMİS CAERULUS
P align=centerstrong/strong/P P align=justifystrongHabitatı: Malawi Gölü'nün kayalık kesimleri. /strong/P P align=justifystrongBeslenme Biçimi:Hem etçil hem otçul /strong/P P align=justifystrongDavranis Biçimi: Barışçıl...
Dış Filitre Malzemeleri
TABLE style=WIDTH: 100% cellPadding=0 width=100% border=0 =MsonormalTableT T TR TD style=PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; PADDING-TOP: 0.75pt P align=justify =MsonormalBSPAN s...
Frontosa
DIV style=MARGIN: 0cm 0cm 0pt/DIV DIV style=TEXT-ALIGN: justifystrongTanganikanın 35 cm ulaşabile büyük ağır ve güzel balıklardan olan Frontosalar akvaryumda beslenebilecek en FONT size=2büyük Tanganika balıklarıdır/FONT. Arka planda...
Protomelas sp. "Steveni Taiwan"
strongLatince Adı:/strong Protomelas sp. Steveni Taiwan BRBHabitatı ve Anavatanı:/B Malawi Gölü'nün tortu içermeyen kayalık bölgeleri BRBBeslenme Biçimi:/B Otçul BRBDavranış Biçimi:/B Barışçıl BRBKendi Türlerine Davranışı:...
YARALANMALAR
TABLE id=Autonumber1 style=BORDER-COLLAPSE: collapse borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=100%TTTT T TR TDBFONT size=4Yaralanmalar/FONT/B/TD TD width=10 rowSpan=2 /TD/TR TR TD ...
CYRTOCARA MOORİİ (YUNUS)
P TABLE style=BORDER-RIGHT: medium none; BORDER-TOP: medium none; BORDER-LEFT: medium none; BORDER-BOTTOM: medium none; BORDER-COLLAPSE: collapse; mso-border-alt: solid black 2.25pt; mso-padding-alt: 0cm 3.5pt 0cm 3.5pt cell...
STRES VE BALIK
TABLE height=100% cellSpacing=0 cellPadding=0 width=90%TTTTT T TR TD vAlign=top align=middle width=100% TABLE id=Autonumber1 style=BORDER-COLLAPSE: collapse borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=10...
YENİ TANK SENDROMU
TABLE id=Autonumber1 style=BORDER-COLLAPSE: collapse borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=100%TTTT T TR TDBFONT size=4Yeni Tank Sendromu/FONT/B/TD TD width=10 rowSpan=2 /TD/TR TR ...
FUNGAL HASTALIKLAR
TABLE id=Autonumber1 style=BORDER-COLLAPSE: collapse borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=100%TTTTT T TR TDBFONT size=4Fungal Hastalıklar/FONT/B/TD TD width=10 rowSpan=2 /TD/TR TR...
TÜBERKÜLOZ
TABLE id=Autonumber1 style=BORDER-COLLAPSE: collapse borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=100%TTT T TR TDBFONT size=4Tüberküloz/FONT/B/TD TD width=10 rowSpan=2 /TD/TR TR TD P al...
SOLUNGAÇ PARAZİTLERİ
TABLE id=Autonumber1 style=BORDER-COLLAPSE: collapse borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=100%TTT T TR TDBFONT size=4Solungaç Parazitleri/FONT/B/TD TD width=10 rowSpan=2 /TD/TR TR ...
BLOAT
TABLE id=Autonumber1 style=BORDER-COLLAPSE: collapse borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=100%TT T TR TD width=10 rowSpan=2/TD TDBFONT size=4Bloat/FONT/B/TD TD width=10 rowSpan=2 /TD/...
DROPSY
TABLE id=Autonumber1 style=BORDER-COLLAPSE: collapse borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=100%TTT T TR TD width=10 rowSpan=2/TD TDBFONT size=4Dropsy/FONT/B/TD TD width=10 rowSpan=2 /T...
BEYAZ BENEK
TABLE id=Autonumber1 style=BORDER-COLLAPSE: collapse borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=100%TTT T TR TDBFONT size=4Beyaz Benek/FONT/B/TD TD width=10 rowSpan=2 /TD/TR TR TD P s...
YÜZGEÇ ERİMESİ
TABLE id=Autonumber1 style=BORDER-COLLAPSE: collapse borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=100%TTTTT T TR TDBFONT size=4Yüzgeç Erimesi/FONT/B/TD TD width=10 rowSpan=2 /TD/TR TR ...
PSEUDOTROPHEUS ACEİ ICEMAN
P TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 T TR TD P style=MARGIN: 0pxFONT color=#4169e1strong/strong/FONT/P P style=MARGIN: 0pxFONT color=#4169e1strongHabitatı ve Anavatanı:/strong Malawi Gölü'nün kumluk bölgeleri. ...
COPADİCHROMİS BORLEYİ KADANGO
TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 T TR TD P style=MARGIN: 0pxFONT size=2FONT color=#4169e1FONT size=3strong/strong/FONT/FONT/FONT/P P style=MARGIN: 0pxFONT size=2FONT color=#4169e1FONT size=3strongLatinc...
Artemia
H1FONT size=4Artemia Salina naupli-Artemias salinas/FONT/H1 P align=justifyYavru balık üretiminde ve küçük akvaryum balıklarının beslenmesinde çok önemli bir canlıdır. Yumurtaları çok uzun bir süre saklanabilir . İstenildiği zaman bu yumur...
SCİAENOCHROMİS FRYERİ (AHLİ)
BLOCKQUOTE PstrongYaşadığı yer: /strongMalawi Gölü'nün hemen her yerine dağılmışlardır. Son yapılan çalışmalarda 5 tür dahatespit edilmiştir./P PBRstrongBoyu: /strongS. sp. sand türünün erkekleri 20 cm. kadar, S. ahli 16 cm. dişil...
Zehirlenmeler
P style=MARGIN: 0cm 0cm 0pt =MsonormalstrongGenel Bilgi/strong ?:namespace prefix = o ns = urn:schemas-microsoft-com:office:office /?:namespace prefix = o /?:namespace prefix = o /o:p/o:p/P P style=MARGIN: 0cm 0cm 0pt...
Akvaryum Ölçüleri ve Balık sayısı Oranı
P style=MARGIN: 0cm 0cm 0pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto =MsonormalBSPAN style=FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: ArialAkvaryumun ölçüsünü belirlemek: /SPAN/BSPAN style=FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial...
İcatlar
DIV P =MsonormalBFONT face=Times New Roman size=4SPAN style=FONT-WEIGHT: bold; FONT-SIZE: 13.5ptŞarj ederken rahatlık/SPAN/FONT/B /P/DIV?:NAMESPACE PREFIX = O /O:P/O:P DIV DIV DIV PFONT face=Times New...
Tuz Kullanımının Balıklar Üzerindeki Etkisi
P align=justifyFONT color=#000000 size=3TUZ İÇERİĞİ: BRBRFONT face=Times New Roman, Times, serif color=#000000 size=4Akvaryum kültüründe tuz kullanımı BRBRTuz aynı zamanda sodyum klorit olarakta bilinir ve pek çok defa balık üretimind...
BUnları Biliyormusunuz.
TABLE style=FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial cellSpacing=3 cellPadding=3 T TR TD vAlign=top P align=centerSPAN style=FONT-WEIGHT: 700; FONT-FAMILY: FONT color=#ff0000 size=3KUTUP BALIKLARI NEDEN DONMAZLAR/FONT/SPAN/P/T...
BALIK İLAÇLARI
TABLE id=Autonumber1 style=BORDER-COLLAPSE: collapse borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=100%T T TR TDBFONT size=4Balık İlaçları/FONT/B/TD TD width=10 rowSpan=2 /TD/TR TR TD P styl...
Resimlerinizi,Yazılarınızı Bekliyorum.
IMG height=17 alt=Clap src=http://www.akvaryum.com/Sitem/RTE/images/smiley32.gif width=18 align=absMiddle border=0 border=0IMG height=17 alt=Clap src=http://www.akvaryum.com/Sitem/RTE/images/smiley32.gif width=18 align=absMiddle border=0 bor...
Tropheus Moori
SPAN style=FONT-WEIGHT: bold; FONT-SIZE: 8pt; COLOR: rgb(0,0,0); FONT-STYLE: normal; FONT-FAMILY: Tahoma; TEXT-DECORATION: none; rgb: Görünüş olarak tropheus moori, 30 'un üzerinde renk çeşidi olan, çok beğenilen bir tanganika cichlidle...
Jaubert filtre sistemi
P align=justifyJauber sistemi, Prof. Jean Jaubert tarafından uygulandığı ve geliştirildiği için kendi ismi ile anılmaktadır. Prof. Jean Jaubert Deniz biyologudur ve Niza Üniversitesiyle Monako’daki Okyanus Müzesinde çalışmaktadır. Bu sistem Almanya...
Yerli ve İthal Cichledler
P align=justifyKimine göre ithal kimine göre yerli tartışmasında aslında herkesin bildiği bu konu hakkında fikir paylaşacağız. Birinci derecede hem fikir olduğunuz ithal (Orjinal) Cichlid balıkların yerli balıklara nazaran kat, kat üstün olduğu ren...
Akvaryumlarımızın başbelası nitrat
P =MsonormalFONT face=Times New Roman color=#000000 size=5Giriş/FONT/P P style=TEXT-INDENT: 35.4pt; LINE-HEIGHT: 200% align=justify =Msonormal?:NAMESPACE PREFIX = O /?:NAMESPACE PREFIX = O /O:P/O:PFONT face=Time...
OODİNİUM
TABLE id=Autonumber1 style=BORDER-COLLAPSE: collapse borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=100%TTT T TR TDBFONT size=4Oodinium/FONT/B/TD TD width=10 rowSpan=2 /TD/TR TR TD P alig...
KANLI YÜZGEÇLER
TABLE id=Autonumber1 style=BORDER-COLLAPSE: collapse borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=100%TT T TR TD width=10 rowSpan=2/TD TDBFONT size=4Kanlı Yüzgeçler/FONT/B/TD TD width=10 rowSpan=2&nb...
COLUMNARİS
TABLE id=Autonumber1 style=BORDER-COLLAPSE: collapse borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=100%TTTTT T TR TDBFONT size=4Columnaris/FONT/B/TD TD width=10 rowSpan=2 /TD/TR TR TD ...
Nitrat Seviyesinin Ölçümü
H1FONT size=4Nitrat Seviyesinin Ölçümü/FONT/H1 P align=justifyBiyolojik süzme söz konusu olduğundan,balıkların amonyak ve diğer azotlu bileşiklerin zehir etkilerinden korunması lazımdır.akvaryumlarda mekanik ve kimyasal yollarla atıkların ...
Balıklarda Beslenmeye Bağlı Hastalıklar
P style=MARGIN: 0cm 0cm 0pt; TEXT-ALIGN: justify; mso-layout-grid-align: none align=justify =MsonormalBSPAN style=FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: TimesNewRomanPS-BoldMT; mso-bidi-font-family: TimesNewRomanPS-BoldMTFONT face=Time...
Sağlıklı Balık Seçimi İle ilgili Bilgiler.
P style=MARGIN: 0cm 0cm 0pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto align=justify =MsonormalSPAN style=FONT-SIZE: 8.5pt; FONT-FAMILY: VerdanaSatın almaya karar verdiğiniz balıkların ithal edimesi sırasında iki veya üç ha...
İlk Kurulum
TABLE width=100% align=center border=0TT T TR TD align=middleFONT face=arial color=#333333 size=3BMalawi Akvaryumu Kurulumu/FONT/B/TD/TR TR TDFONT face=arial color=#000000 size=-1BR P =MsonormalMalawi,...
Hormon
A href=http://www.firat.edu.tr/fenbilimleri/Dergi/17-2/fturan_iakyurt.pdf target=_blankhttp://www.firat.edu.tr/fenbilimleri/Dergi/17-2/fturan_iakyurt.pdf/A...