Balıklarda Beslenmeye Bağlı Hastalıklar

Balık hastalıklarının sınıflandırılması

Balık hastalıkları konusunda yapılan araştırmalar, 1980’li yıllarda 25-30 kadar bakteri, 5-10 kadar virüs ve birkaç   parazit ile mantar türünün balıklar için patojen olduğunu gösterirken; bu gün 80-100 kadar bakteri, 45-50 kadar virüs  ve bir çok parazit ve mantarın balıklar için patojen olduğunu göstermektedir (Gültepe, 2000). Patojenlerden kaynaklanan hastalıkların yanında besinsel kaynaklı hastalıklarda su ürünleri üretimini ve kalitesini etkilemektedir. Balık hastalıkları orijinallerine göre şu şekilde sınıflandırılabilir: 1) Bakteriyel Balık Hastalıkları 2) Paraziter Balık Hastalıkları 3) Fungal Balık Hastalıkları 4) Viral Balık Hastalıkları 5) Besinsel Balık Hastalıkları 6) Çevresel Balık Hastalıkları Bu çalışmada genel olarak balıklarda besinsel balık hastalıkları ele alınmıştır. Besinsel balık hastalıkları  da genel hatlarıyla; 1) Proteinlerden kaynaklanan balık hastalıkları, 2) Yağlardan kaynaklanan balık hastalıkları, 3) Minerallerden kaynaklanan balık hastalıkları, 4) Vitaminlerden kaynaklanan balık hastalıkları olarak sınıflandırılıp  incelenebilir.Balıkların metabolizmasının  karmaşık yapısı nedeniyle besinsel balık hastalıkları ana başlıklar altında  genel hatlarıyla verilmiştir.

 

Tiroid Tümörleri: Salmonidlerde görülebilen tiroid tümörlerinin bilinen sebebi I (iyot) eksikliğidir. Doğal koşullarda yaşayan balıklarda bu hastalığa çok az rastlanır. İyotlu tuz rasyonlarıyla beslenen balıklarda pek az  görülmektedir.Genellikle tiroid tümörleri ‘guatr’ olarak adlandırılır. Bazen habis olup diğer organlara da sıçrayabilir.  Guatrın Tiroid kanserlerinin bir işareti olduğu kabul edilmektedir. Balıklarda da tiroid büyümesi oluşabilir. Bunun  sebebi tam olarak anlaşılamamıştır. Genetik ve çevre faktörlerinin ileri gelebileceği düşünülmektedir (Tacon, 1992).

II. ve III. Solungaç yayları arasında bulunan tiroid bezinin büyüyerek etrafını saran dokulara zarar vermesi ile başlar.

Tümörlerin ilk belirtisi ağız tabanında kızarmadır. Bu kızarma aşırı kan birikiminin işaretidir. Ayrıca solungaç bağlantılarında da çıkıntılar olur. Bunun takiben ağız içinde ve solungaçlar arasında da tümörler oluşur. Dokularda normal büyümeler görülür. Tiroid tümörleri üç şekilde oluşur: 1) Tiroid bezinin anormal büyümesi 2) Tiroid urları 3) Kanser yapısında olmayıpta habis olan urlar (NRC, 1983; Tacon, 1992).İlerlemiş haldeki tiroid tümörleri ellede teşhis edilebilir. Tümörün basit ya da habis oluşu ancak histopatalojik analizlerle anlaşılır. İlerlemiş safhada solungaç kapakları ileriye itilmiş bir hal alır. Bu dönemde ekzoftalmus da görülebilir. Habis olmayan tiroid tümörleri balıkların yemlerine ya da sularına iyot veya  iyotlu tuz ilavesi ile önlenebilir. Bazı araştırmacılar KI ile tedaviyi tavsiye etmekte ve Hg’nın da tedaviye faydalı  olduğunu bildirmektedirler. Ancak son araştırmalar bunun geçerli bir metot olmadığını göstermiştir . (NRC, 1983). Hastalığı önlemenin en iyi yolu balık rasyonlarında ortalama 1 g yeme 0.6 μg iyotlu tuz katmaktır (NRC, 1983; Tacon, 1992).

 

Besinsel Solungaç Hastalığı: Hastalık, Pantotenik asit eksikliğinden kaynaklanır. Hastalığa Salmonidlerde ve Cyprinus carpio, Ichtalurus punctatus, Pagrusmajor, Anguilla anguilla ve Latescalcarifer türlerinde rastlandığı rapor edilmiştir. Solunum zorluğu, iştah azalması, deride nekroz ve lezyonlar,atrofi, solungaç üzerinde mukoid madde oluşumu ve hareketlerde yavaşlama görülür. Hastalığın başlangıç safhasında solungaçlar koyu kırmızı renk  alır ve solungaç lifleri birbirine girip topaklaşır.İleriki safhalarda solungaçlar soluk bir görünüm alır. Solungaç epitel hücreleri aşırı bir şekilde çoğalır. Besinsel solungaç hastalığı ile bakteriyel solungaç hastalığını ayırt etmek için pratikte iki yol kullanılır: 1) Solungaçların mikroskop altında incelenmesi sonucunda patojen mikroorganizmaya rastlanmaması, 2) Dezenfeksiyon uygulaması yapılıp hastalık düzelmezse hastalığın besinsel olduğu konusunda tanı koyulur.Hastalığın tedavisinde yeme 0.97-1.2 mg/kg canlığa ağırlık pantotenik asit ilavesi uygulanır (Butthep, 1985; Chavez de Martinez, 1990; Boonyaratpalin ve Wanakowat, 1991; Masumoto ve diğ., 1991).

 

Besinsel Anemi: Hastalık kandaki eritrosit ve hemoglobin değerlerinin düşmesi ile karakterizedir. Bu değerler; tür, yaş,su sıcaklığı ve cinsiyete göre değişir. Çevre faktörleri ve balıkların durumuna göre tespit edilen normal hemoglobin ve eritrosit değerleri kriter alınarak teşhis yapılmalıdır. Besinsel anaminin iki nedeni vardır. Bunlar; 1) Balıkta kan yapımında kullanılan elementlerin noksanlığı: Balıklar için esansiyel olan Vitamin E ve Vitamin K’nın, tiamin (Vitamin B1), folik asit,biyotin, inositol, kolin, nikotinik asit, Fe,Cu ve Ca eksiklikleri besinsel anemiye sebep olmaktadır. 2) Kan yapıcı organlarda görülen hastalıklar: Karaciğer dejenerasyonları ve dalak gibi iç organlarda meydana gelen hastalıklarda besinsel anemiye sebep olabilmektedir.Anemi bir çok besinsel ve bakteriyel hastalığın semptomları arasındadır. En çok Salmonidlerde görülmektedir (Noseve Arai, 1979; Murai ve diğ., 1981).

 

Yağlı Karaciğer Dejenerasyonu:Karaciğerde dejenerasyon ile karakterize olan çeşitli hastalıklar vardır. Besinsel kaynaklı karaciğer hastalıkları ile enfeksiyöz karakterdeki hastalıkları ayırt etmek zordur. Laboratuar muayenesindeki herhangi bir patojene rastlanmaz ise hastalık besinseldir. Ancak; bozulmuş yemlerle besleme halinde karaciğere zarar verecek patojen ve toksinlerin üremesi hastalık oluşmasını kolaylaştırmaktadır.Oksidasyon ve ransiditeye uğramış yemlerin kullanılması da karaciğer dejenerasyonlarına sebep olmaktadır.Özellikle alabalıklarda fazla karbonhidratla besleme hiperglisemiye neden olmaktadır. Karaciğer dejenerasyonları şiddetli bir şekilde anemiyi de beraberinde getirmektedir.Besinsel karaciğer hastalığı diğer karaciğer hastalıkları ile beraber de meydana gelebilir. Bunun için teşhiste kolaylık bakımından yem kayıtları tutulmalı ve yem analizleri düzenli olarak yapılmalıdır. Bu hastalıkta balıklar yavaş hareketlerle dağınık halde suyun yüzüne doğru yüzerler. Hastalıklı balıklar koyu ve tamamen siyah renklerde olabilir.Ekzoftalmus, karında ödemler,solungaçlarını soluklaşması ve anemi ilerlemesi olur. Karında su toplanmasınedeni ile karın sarkıktır. Bağırsaklar ve midede sarı mukoz bir salgı bulunabilir.Karaciğerin rengi sararmıştır.Bağırsaklarda lipid fazlalaşır. Karaciğerde ur benzeri değişiklikler olabilir. Böbrek ve karaciğerde kanama yoktur. Hastalık rasyonların dışında; düşük O2 ve yüksek sıcaklığın vücutta yağ kullanımını azaltması sonucu metabolik bozukluklar da oluşabilir. Hastalığın önlenmesi için;yağlı rasyonlar kullanılmamalıdır.Oksidasyona ve ransiditiye uğramış yağ ve yem maddeleri kullanılmamalıdır.Rasyonların depolama süresi kısa olmalıdır. Ayrıca rasyonda doymamış bitkisel yağlar kullanılmalıdır.

 

Katarakt: Göz merceklerinin saydamlığını kaybetmesi ile karakterizedir. Çeşitli nedenleri vardır.Bunlar: 1) Zn noksanlığı 2) Riboflavin (Vitamin B2) 3)Triptofan noksanlığı 4)Metiyonin noksanlığı’dır.Bunlardan başka göz kurtları (Diplostomum sp.) da katarakta neden olmaktadır. Hasta balıkların muayenesinde Diplostomum sp. Gibi patojenlere rastlanmazsa hastalığın besinsel olduğu kanaatine varılır ve rasyona eksikliği görülen maddeler ilave edilerek hastalık önlenebilir (Gatlin veWilson, 1983; Poston ve Rumsey, 1983;Walton ve diğ., 1982).

 

Omurga Deformasyonları: Omurga deformasyonları Lordosis ve Skoliyosis olarak iki şekilde incelenir. Omurga deformasyonlarının çeşitli nedenleri vardır. Bunlar: Vitamin C (Askorbik asit) eksikliği,triptofan eksikliği, ortamda ağır metal bulunması, genetik bozukluklar, balık tüberkülozu, dönme hastalığı ve çeşitli çevre faktörleridir. Eğer hastalıkbeslenme kaynaklı ise eksikliği bulunan maddeler rasyona eklenmelidir. Ağır metal yönünden su koşulları gerektiği gibi düzeltilmelidir (Sarusic ve Lisac;Vural,1995).

 

Vitamin A (Retinol) Eksikliği:Retinolün eksikliğinde; iştahsızlık,gelişme durgunluğu, döl veriminde gerileme, ekzoftalmus, karında su toplanması, vücutta ödemlerin oluşması,böbrekte hemoroji ve pigmentasyon eksikliği gibi patolojik durumlar meydana gelmektedir. Salmonidlerde, Cyprinuscarpio ve Ichtalurus punctatus türlerinde görülmektedir. Hastalık 30 000 IU / Kg retinol’un yeme ilavesi ile önlenebilir (Shim ve Tan, 1989; Hoşsu ve diğ.,001).

 

Vitamin B1 (Tiamin) Eksikliği: Tiamineksikliğinde; yüzme bozuklukları,iştahsızlık, sinir sistemi arazları ve felç,beyin lezyonları, hava kesesinde aşırı şişme ya da büzülme görülmektedir.İlerlemiş halde ölümler meydana gelir.Aydınlanma süresi ve ışık şiddeti arttıkça bu arazlar artar. Salmonid ve Cyprinidlerde sıkça rastlanmasının yanı

sıra Ichtalurus punctatus, Pagrus major,Lates calcarifer ve Anguilla anguillatürlerinde görülmektedir (Boonyaratpalin ve Wanakowat, 1991; Lim ve diğ., 1991;Hoşsu ve diğ., 2001).

 

Vitamin B2 (Riboflavin) Eksikliği:Vitamin B2 eksikliğinde; gökkuşağıalabalıklarında göz, burun deliklerinin dış kısımları ve operkulumda kanamalarmeydana gelir. Gözlerin donuklaşması,bulanık görme, iriste renksizleşme, ışıktan kaçma, deride siyahlaşma ve yüzme bozuklukları görülmektedir. Ayrıca mortalite yükselir. Salmonidlerde,Cyprinidlerde, Ichtalurus punctatus,Pagrus major, Lates calcarifer ve Anguilla anguilla türlerinde görülmektedir (Hughes ve diğ., 1981;Woodward, 1985; Amezaga ve knox,1990; Boonyaratpalin ve Wanakowat,1991; Lim ve diğ., 1991; Hoşsu ve diğ.,2001).

 

Vitamin B6 (Pridoksin) Eksikliği:Vitamin B6 Salmonidae familyasının genel türleri için esansiyeldir.Eksikliğinde; sinirsel arazlar görülür.Ayrıca anemi, karında ödem ve sırttaki mavi-yeşil rengin bozulduğu da tesbit edilmiştir. Salmonidlerde, Cyprinuscarpio, Ichtalurus punctatus, Pagrusmajor, Lates calcarifer, C. Punctata,Scopthalmus quinqueradiata, Sparusaurata, Scopthalmus maximus ve Anguilla japonica türlerinde görülmektedir (Hardy ve diğ., 1979; Jurss  ve Jonas, 1981; Agrawal ve Mahajan,1983; Herman, 1985; Butthep ve diğ.,1985; Tacon, 1992; Hoşsu ve diğ., 2001).

 

Vitamin B12 (Siyanokobalamin)Eksikliği: Vitamin B12 eksikliğinde; iştah azalması, hemoglobin seviyesinde düşüş, eritrosit sayısında azalma, hücre bölünmesinde düzensizlik ve büyüme oranında azalma görülür. Salmonidlerde,Ichtalurus punctatus, Pagrus major ve Anguilla anguilla türlerinde görülmektedir (Limsuwan ve Lowell,1981; Tacon, 1992; Hoşsu ve diğ., 2001).

 

Vitamin C (Askorbik asit) Eksikliği:Vitamin C eksikliğinde; omurga deformasyonları (Lordasis, Skoliyosis),kollajen teşkilinde bozulma, anormalkartila, göz lezyonları, karaciğer, böbrek,plorik seka ve bağırsaklarda hemoraji,rekte koyulaşma, deride hemoraji ve epitel kaybı meydana gelir.Salmonidlerde, Cyprinus carpio,Dicentrarchus labrax, Ichtaluruspunctatus, Pagrus major, Latescalcarifer, Symphodus ocellatus, Sparusauratus, Scopthalmus maximus ve Anguilla japonica türlerinde görülmektedir (Sarusic ve Lisac, 1987;Saroglia ve Scarano, 1989; Alexis ve diğ.,1989; Navarre ve Halver, 1989;Boonyaratpalin ve diğ., 1989; Chavez de Martinez, 1990; Saroglia ve diğ., 1990;Sato ve diğ., 1991; Cho ve Cowey, 1991;Boonyaratpalin ve diğ., 1992; Saroglia ve Scarano, 1989; Tacon, 1992; Vural, 1995;Hoşsu ve diğ., 2001).

 

Vitamin D (Kalsiferol) Eksikliği:Vitamin D eksikliğinde; büyüme bozuklukları, operkulum ve yüzgeçlerde deformasyonlar, Ca metabolizmasında yavaşlama, hemoglobin seviyesinde düşme, böbreklerde nekroz ve parazitlere

karşı vücutta hassasiyet görülür.Salmonidlerde ve Ichtalurus punctatus türlerinde görülmektedir. Hastalık 2000 IU/kg yeme kalsiferol ilavesi ile önlenebilir Barnet ve diğ., 1979; Brown, 1988; Shiau ve Hwang, 1992; Hoşsu ve diğ., 2001).

 

Vitamin E (Tokoferol) Eksikliği:Vitamin E eksikliğinde; karında su toplanması, ekzaftalmus, anemi,büyümede gerileme, solungaçlarda topaklaşma, kanda hemoglobin ve hematokrit seviyesinde düşme, eritrosit sayısında azalma, eritrositlerde küçülme,böbrek, dalak ve karaciğerde seröz sıvı ve böbrek dış zarında ödemler görülür.Ayrıca Vitamin E eksikliğinde immünsistem bozulur. Salmonidlerde,Cyprinus carpio ve Ichtalurus punctatustürlerinde görülmektedir. Hastalık yeme 500 mg/kg tokoferol ilavesi ile önlenebilir (Lovel ve diğ., 1984; Satoh ve diğ., 1987;Roem ve diğ., 1991, Hoşsu ve diğ., 2001).

 

Vitamin K3 (Menadion) Eksikliği:Vitamin K3 eksikliğinde; kanın pıhtılaşma süresinde uzama, anemi ve genel olarak vücut yüzeyinde hemoraji olmaktadır.Bakteri ilaçlarının kullanıldığı balıklarda Vitamin K3 eksikliği görülebilir.Salmonidler ve Ichtalurus punctatustüründe hastalık görülmektedir (Tacon,1992; Hoşsu ve diğ., 2001).

 

Niasin (Nikotinik Asit) Eksikliği: Niasin eksikliğinde; yüzme bozuklukları,bağırsak lezyonları, vücutta ödemler, kas spazmları, solungaç şişlikleri görülmektedir. Yayın balıklarında bunlara ilave olarak ışıktan kaçma, tetani ve uyuşukluk; çinok salmonlarında ise deri iltihapları da görülmüştür. Salmonidlerde,Cyprinus carpio, Ichtalurus punctatus,Pagrus major, Anguilla japonica ve Silurus glanis türlerinde bu hastalık belirlenmiştir (Poston ve Page, 1982;Lovell ve Buston, 1984; Poston ve Wolfe,1985; Butthep ve diğ., 1985; Gunther ve Meyer-Burgdorff, 1990; Hoşsu ve diğ.,2001).

 

Folik Asit Eksikliği: Folik asit eksikliğinde; anemi, kuyruk yüzgecinde deformasyonlar, renk kararması,uyuşukluk,iştah azalması, karında su toplanması, hematokrit seviyesinde düşme ve yavaş büyüme meydana gelir.Salmonidlerde; Ichtalurus punctatus ve Anguilla japonica türlerinde görülmüştür (Butthep ve diğ., 1985; Lim ve diğ., 1991;Boonyaratpalin ve Wanakowat, 1991;Hoşsu ve diğ., 2001).

 

Biyotin Eksikliği: Biyotin eksikliğinde;vücudun dış kısmı mavimsi bir zarla kaplanır, renk siyahlaşır, kaşeksi, eritrosit parçalanması olabilir. Ayrıca deri lezyonları, iştah kaybı, yavaş büyüme,spastik kramplar ve anemi de görülebilir.Salmonidlerde; Ichtalurus punctatus,Anguilla japonica ve Cyprinus carpiotürlerinde görülmüştür (Poston ve Page,1982; Lovell ve Buston, 1984; Gunther veMeyer-Burgdorf, 1990; Hoşsu ve diğ.,2001).

 

Kolin Eksikliği: Kolin eksikliğinde;Böbrek ve bağırsakta hemoraji,karaciğerde dejenerasyonlar, FCR’da düşüş ve anemi görülmektedir.Salmonidlerde, Cyprinus carpio,Ichtalurus punctatus, Anguilla japonica,Astronotus transmontamus türlerinde görülmüştür (Wilson ve Poe, 1988;Poston, 1990; Rumsey, 1991; Hoşsu ve diğ., 2001).

 

İnositol Eksikliği: İnositol eksikliğinde;gelişme bozuklukları, karında şişme,yüzgeçlerde nekroz, deri lezyonları ve

anemi görülür. Salmonidlerde, Cyprinuscarpio, Pagrus major ve Anguillajaponica türlerinde görülmektedir (Jhon ve Mahajan, 1979; Limsuwan ve Lovell,1981; Hoşsu ve diğ., 2001).

 

Hipervitaminosis: Rasyona yapılan aşırı miktardaki vitamin ilaveleri, vitamin zehirlenmelerine neden olabilir. B grubu vitaminlerin ekonomik değerlerinden dolayı rasyona katılma oranları düşüktür.Yağda eriyen vitaminlerin ekonomik değerleri daha düşüktür ve rasyona fazla katıldığında; karaciğerde sararma, iç organlarda hemoraji, solungaçta şişme,vücutta nekroz ve şekil bozukluklarına neden olmaktadır. Aşırı düzeyde Vitamin A, Palmitat ve asetat içeren yemlerle beslenmiş dere alabalıklarının kuyruk yüzgecinde deformasyon, vücutta nekroz ve kan hematokrit seviyesinde düşme görülmektedir. Vitamin A’nın toksisite seviyesi 2200000-2700000 I.U./kg yemdir. Niasin’in %1 seviyesinde katıldığı rasyonla beslenen alabalıkların karaciğerlerinde yağ birikimi gözlenmiştir. 5000 mg di-α-tokoferol/kg yem ile beslenen alabalıklarda kandaki eritrosit seviyesinde düşüş görülmüştür. Ayrıca Vitamin D’nin 1000000 I.U./ kg yem dozununda balıklarda renk koyulaşmasına ve büyüme bozukluklarına sebep olduğu belirlenmiştir (Andrews ve diğ., 1980; Halver, 1980; Hilton, 1983;rown, 1988; Tacon, 1982).

 

Sonuç ve Öneriler

 

Canlıların yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi iyi yaşam koşulları ve dengeli beslenme ile gerçekleşebilmektedir. Bu koşulların yerine getirilmemesi durumunda, canlının yaşamsal faaliyetlerinde aksaklıklar görülmektedir. Bu aksaklıkların başında öncelikle kondüsyon düşüklüğü, buna bağlı beslenme bozuklukları ve sonuç olarak da hastalıklar ortaya çıkmaktadır.Ortam koşulları uygun olduğunda balığın dengeli beslenmesi, balığın ihtiyacı olan her türlü besin maddesinin doğaya uygun olarak karşılanması anlamına gelmektedir. Bu konuda balık türleri için farklı olan besin maddesi ihtiyaçlarının ve beslenme alışkanlıklarının bilinmesi gerekmektedir.Besin madde ihtiyaçları ve beslenme alışkanlıklarının bilinmesi balıklara verilecek yemin kalitatif ve kantitatif özelliklerini belirlemek açısından

önemlidir. Yem özelliklerinin dışında, yemin depolama koşulları ve kullanılma süresi de hastalıklar açısından önemli bir faktör olarak ortaya çıkmaktadır. Çünkü yemlerde ve yem ham maddelerinde olan ransidite ve oksidasyonlar sonucu balıklarda çeşitli hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Ayrıca yetersiz besleme sonucu balıkların, balık atıklarını yemesinin yanında kanibalizm durumu da  ortaya çıkmaktadır. Balık atıklarının yenilmesi sonucu bu atıkların bulunduğu  ortamlarda çok fazla görülebilen Clostridium botilinum bakterisininbalıklarda botulizm hastalığını meydana getirmesi ihtimali de ortaya çıkmaktadır.

 

 

E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2002

E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2002

Cilt/Volume 19, Sayı/Issue (3-4): 555–564

 

 

 

Dekoratif Kayalar

img src=http://img412.imageshack.us/img412/5171/p4220076rs7.jpg height=240 width=320 border=0 onload=NcodeImageResizer.createOn(this); / DIV/DIV DIV/DIV DIV/DIV DIV/DIV DIVKilo 1,25YTL/DIV DIVimg sr...

Akvaryumcu Seçmenin 10 ipucu

TABLE =contentpaneT T TR TD vAlign=top colSpan=2 P align=justify SPAN =postFONT size=2SPAN style=FONT-WEIGHT: boldTankları güzel gözüküyormu,balıklar sağlıklımı?/SPANDükkandaki akvaryum ve balıklar iyi durumda ...

Lelelupi

SPAN style=FONT-WEIGHT: bold; FONT-SIZE: 8pt; COLOR: rgb(0,0,0); FONT-STYLE: normal; FONT-FAMILY: Tahoma; TEXT-DECORATION: none; rgb:  Afrika Tanganika gölünün kuzey kayalık kıyılarında yaşarlar. Ülkemizde adı Limon cichlid olarakt...

Muhteşem Yunus(Muammer'den)(donut)

Değerli kardeşim resim yolladığın için teşekkür ederim balığın gerçekten çok güzel allah nazardan saklasın çok iyi baktığın belli oluyor.Eminimki oturup onu saatlerce hayran hayran izliyorsundur ki bundada haksız sayılmazsın. DIV /DIV...

Calvus

P align=justifySPANFONT color=#000080 size=3SPAN style=FONT-WEIGHT: 700; FONT-FAMILY: TahomaCALVUS/SPAN/FONT/SPANSPAN style=FONT-WEIGHT: bold; FONT-SIZE: 8pt; COLOR: rgb(0,0,0); FONT-STYLE: normal; FONT-FAMILY: Tahoma; TEXT-DECORATI...

Deep Sand Bed - Derin Kum Yatağı

P align=justifyAmerika’da yıllardır Dr.Ron Shimek öncülüğünde yaygın olarak kullanılan bu sistemin dalgası yavaş yavaş Avrupada ulaştı. Amerika’da aşağı yukarı en yaygın sistemin DSB olduğunu söyleyebiliriz. Dergilere aktarılmadan önce, yada Deniz ...

Yemler

PBSPAN style=FONT-SIZE: 10pt; COLOR: #330066; FONT-FAMILY: ArialGenel Bilgi :/SPAN/B/P P align=justifySPAN style=FONT-SIZE: 10pt; COLOR: black; FONT-FAMILY: ArialAkvaryum balıklarının dengeli ve sağlıklı beslenmesi hayati bir kon...

LABİDOCHROMİS CAERULUS

P align=centerstrong/strong/P P align=justifystrongHabitatı: Malawi Gölü'nün kayalık kesimleri. /strong/P P align=justifystrongBeslenme Biçimi:Hem etçil hem otçul /strong/P P align=justifystrongDavranis Biçimi: Barışçıl...

Dış Filitre Malzemeleri

TABLE style=WIDTH: 100% cellPadding=0 width=100% border=0 =MsonormalTableT T TR TD style=PADDING-RIGHT: 0.75pt; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; PADDING-TOP: 0.75pt P align=justify =MsonormalBSPAN s...

Frontosa

DIV style=MARGIN: 0cm 0cm 0pt/DIV DIV style=TEXT-ALIGN: justifystrongTanganikanın 35 cm ulaşabile büyük ağır ve güzel balıklardan olan Frontosalar akvaryumda beslenebilecek en FONT size=2büyük Tanganika balıklarıdır/FONT. Arka planda...

Protomelas sp. "Steveni Taiwan"

strongLatince Adı:/strong Protomelas sp. Steveni Taiwan BRBHabitatı ve Anavatanı:/B Malawi Gölü'nün tortu içermeyen kayalık bölgeleri BRBBeslenme Biçimi:/B Otçul BRBDavranış Biçimi:/B Barışçıl BRBKendi Türlerine Davranışı:...

YARALANMALAR

TABLE id=Autonumber1 style=BORDER-COLLAPSE: collapse borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=100%TTTT T TR TDBFONT size=4Yaralanmalar/FONT/B/TD TD width=10 rowSpan=2 /TD/TR TR TD ...

CYRTOCARA MOORİİ (YUNUS)

P TABLE style=BORDER-RIGHT: medium none; BORDER-TOP: medium none; BORDER-LEFT: medium none; BORDER-BOTTOM: medium none; BORDER-COLLAPSE: collapse; mso-border-alt: solid black 2.25pt; mso-padding-alt: 0cm 3.5pt 0cm 3.5pt cell...

STRES VE BALIK

TABLE height=100% cellSpacing=0 cellPadding=0 width=90%TTTTT T TR TD vAlign=top align=middle width=100% TABLE id=Autonumber1 style=BORDER-COLLAPSE: collapse borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=10...

YENİ TANK SENDROMU

TABLE id=Autonumber1 style=BORDER-COLLAPSE: collapse borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=100%TTTT T TR TDBFONT size=4Yeni Tank Sendromu/FONT/B/TD TD width=10 rowSpan=2 /TD/TR TR ...

FUNGAL HASTALIKLAR

TABLE id=Autonumber1 style=BORDER-COLLAPSE: collapse borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=100%TTTTT T TR TDBFONT size=4Fungal Hastalıklar/FONT/B/TD TD width=10 rowSpan=2 /TD/TR TR...

TÜBERKÜLOZ

TABLE id=Autonumber1 style=BORDER-COLLAPSE: collapse borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=100%TTT T TR TDBFONT size=4Tüberküloz/FONT/B/TD TD width=10 rowSpan=2 /TD/TR TR TD P al...

SOLUNGAÇ PARAZİTLERİ

TABLE id=Autonumber1 style=BORDER-COLLAPSE: collapse borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=100%TTT T TR TDBFONT size=4Solungaç Parazitleri/FONT/B/TD TD width=10 rowSpan=2 /TD/TR TR ...

BLOAT

TABLE id=Autonumber1 style=BORDER-COLLAPSE: collapse borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=100%TT T TR TD width=10 rowSpan=2/TD TDBFONT size=4Bloat/FONT/B/TD TD width=10 rowSpan=2 /TD/...

DROPSY

TABLE id=Autonumber1 style=BORDER-COLLAPSE: collapse borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=100%TTT T TR TD width=10 rowSpan=2/TD TDBFONT size=4Dropsy/FONT/B/TD TD width=10 rowSpan=2 /T...

BEYAZ BENEK

TABLE id=Autonumber1 style=BORDER-COLLAPSE: collapse borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=100%TTT T TR TDBFONT size=4Beyaz Benek/FONT/B/TD TD width=10 rowSpan=2 /TD/TR TR TD P s...

YÜZGEÇ ERİMESİ

TABLE id=Autonumber1 style=BORDER-COLLAPSE: collapse borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=100%TTTTT T TR TDBFONT size=4Yüzgeç Erimesi/FONT/B/TD TD width=10 rowSpan=2 /TD/TR TR ...

PSEUDOTROPHEUS ACEİ ICEMAN

P TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 T TR TD P style=MARGIN: 0pxFONT color=#4169e1strong/strong/FONT/P P style=MARGIN: 0pxFONT color=#4169e1strongHabitatı ve Anavatanı:/strong Malawi Gölü'nün kumluk bölgeleri. ...

COPADİCHROMİS BORLEYİ KADANGO

TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 T TR TD P style=MARGIN: 0pxFONT size=2FONT color=#4169e1FONT size=3strong/strong/FONT/FONT/FONT/P P style=MARGIN: 0pxFONT size=2FONT color=#4169e1FONT size=3strongLatinc...

Artemia

H1FONT size=4Artemia Salina naupli-Artemias salinas/FONT/H1 P align=justifyYavru balık üretiminde ve küçük akvaryum balıklarının beslenmesinde çok önemli bir canlıdır. Yumurtaları çok uzun bir süre saklanabilir . İstenildiği zaman bu yumur...

SCİAENOCHROMİS FRYERİ (AHLİ)

BLOCKQUOTE PstrongYaşadığı yer: /strongMalawi Gölü'nün hemen her yerine dağılmışlardır. Son yapılan çalışmalarda 5 tür dahatespit edilmiştir./P PBRstrongBoyu: /strongS. sp. sand türünün erkekleri 20 cm. kadar, S. ahli 16 cm. dişil...

Zehirlenmeler

P style=MARGIN: 0cm 0cm 0pt =MsonormalstrongGenel Bilgi/strong ?:namespace prefix = o ns = urn:schemas-microsoft-com:office:office /?:namespace prefix = o /?:namespace prefix = o /o:p/o:p/P P style=MARGIN: 0cm 0cm 0pt...

Akvaryum Ölçüleri ve Balık sayısı Oranı

P style=MARGIN: 0cm 0cm 0pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto =MsonormalBSPAN style=FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: ArialAkvaryumun ölçüsünü belirlemek: /SPAN/BSPAN style=FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial...

İcatlar

DIV P =MsonormalBFONT face=Times New Roman size=4SPAN style=FONT-WEIGHT: bold; FONT-SIZE: 13.5ptŞarj ederken rahatlık/SPAN/FONT/B /P/DIV?:NAMESPACE PREFIX = O /O:P/O:P DIV DIV DIV PFONT face=Times New...

Tuz Kullanımının Balıklar Üzerindeki Etkisi

P align=justifyFONT color=#000000 size=3TUZ İÇERİĞİ: BRBRFONT face=Times New Roman, Times, serif color=#000000 size=4Akvaryum kültüründe tuz kullanımı BRBRTuz aynı zamanda sodyum klorit olarakta bilinir ve pek çok defa balık üretimind...

BUnları Biliyormusunuz.

TABLE style=FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial cellSpacing=3 cellPadding=3 T TR TD vAlign=top P align=centerSPAN style=FONT-WEIGHT: 700; FONT-FAMILY: FONT color=#ff0000 size=3KUTUP BALIKLARI NEDEN DONMAZLAR/FONT/SPAN/P/T...

BALIK İLAÇLARI

TABLE id=Autonumber1 style=BORDER-COLLAPSE: collapse borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=100%T T TR TDBFONT size=4Balık İlaçları/FONT/B/TD TD width=10 rowSpan=2 /TD/TR TR TD P styl...

Resimlerinizi,Yazılarınızı Bekliyorum.

IMG height=17 alt=Clap src=http://www.akvaryum.com/Sitem/RTE/images/smiley32.gif width=18 align=absMiddle border=0 border=0IMG height=17 alt=Clap src=http://www.akvaryum.com/Sitem/RTE/images/smiley32.gif width=18 align=absMiddle border=0 bor...

Tropheus Moori

SPAN style=FONT-WEIGHT: bold; FONT-SIZE: 8pt; COLOR: rgb(0,0,0); FONT-STYLE: normal; FONT-FAMILY: Tahoma; TEXT-DECORATION: none; rgb: Görünüş olarak tropheus moori, 30 'un üzerinde renk çeşidi olan, çok beğenilen bir tanganika cichlidle...

Jaubert filtre sistemi

P align=justifyJauber sistemi, Prof. Jean Jaubert tarafından uygulandığı ve geliştirildiği için kendi ismi ile anılmaktadır. Prof. Jean Jaubert Deniz biyologudur ve Niza Üniversitesiyle Monako’daki Okyanus Müzesinde çalışmaktadır. Bu sistem Almanya...

Yerli ve İthal Cichledler

P align=justifyKimine göre ithal kimine göre yerli tartışmasında aslında herkesin bildiği bu konu hakkında fikir paylaşacağız. Birinci derecede hem fikir olduğunuz ithal (Orjinal) Cichlid balıkların yerli balıklara nazaran kat, kat üstün olduğu ren...

Akvaryumlarımızın başbelası nitrat

P =MsonormalFONT face=Times New Roman color=#000000 size=5Giriş/FONT/P P style=TEXT-INDENT: 35.4pt; LINE-HEIGHT: 200% align=justify =Msonormal?:NAMESPACE PREFIX = O /?:NAMESPACE PREFIX = O /O:P/O:PFONT face=Time...

OODİNİUM

TABLE id=Autonumber1 style=BORDER-COLLAPSE: collapse borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=100%TTT T TR TDBFONT size=4Oodinium/FONT/B/TD TD width=10 rowSpan=2 /TD/TR TR TD P alig...

KANLI YÜZGEÇLER

TABLE id=Autonumber1 style=BORDER-COLLAPSE: collapse borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=100%TT T TR TD width=10 rowSpan=2/TD TDBFONT size=4Kanlı Yüzgeçler/FONT/B/TD TD width=10 rowSpan=2&nb...

COLUMNARİS

TABLE id=Autonumber1 style=BORDER-COLLAPSE: collapse borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=100%TTTTT T TR TDBFONT size=4Columnaris/FONT/B/TD TD width=10 rowSpan=2 /TD/TR TR TD ...

Nitrat Seviyesinin Ölçümü

H1FONT size=4Nitrat Seviyesinin Ölçümü/FONT/H1 P align=justifyBiyolojik süzme söz konusu olduğundan,balıkların amonyak ve diğer azotlu bileşiklerin zehir etkilerinden korunması lazımdır.akvaryumlarda mekanik ve kimyasal yollarla atıkların ...

Balıklarda Beslenmeye Bağlı Hastalıklar

P style=MARGIN: 0cm 0cm 0pt; TEXT-ALIGN: justify; mso-layout-grid-align: none align=justify =MsonormalBSPAN style=FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: TimesNewRomanPS-BoldMT; mso-bidi-font-family: TimesNewRomanPS-BoldMTFONT face=Time...

Sağlıklı Balık Seçimi İle ilgili Bilgiler.

P style=MARGIN: 0cm 0cm 0pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto align=justify =MsonormalSPAN style=FONT-SIZE: 8.5pt; FONT-FAMILY: VerdanaSatın almaya karar verdiğiniz balıkların ithal edimesi sırasında iki veya üç ha...

İlk Kurulum

TABLE width=100% align=center border=0TT T TR TD align=middleFONT face=arial color=#333333 size=3BMalawi Akvaryumu Kurulumu/FONT/B/TD/TR TR TDFONT face=arial color=#000000 size=-1BR P =MsonormalMalawi,...

Hormon

A href=http://www.firat.edu.tr/fenbilimleri/Dergi/17-2/fturan_iakyurt.pdf target=_blankhttp://www.firat.edu.tr/fenbilimleri/Dergi/17-2/fturan_iakyurt.pdf/A...